Pædagogik

I Mikisoq har vi valgt at arbejde med aldersopdelte grupper, både i børnehaven og i vuggestuen.

Vuggestuen:

Børnene bliver som udgangspunkt inddelt i grupper om formiddagen. Grupperne bliver laver i forhold til alder og relationer. Vi laver forskellige aktiviteter samt spiser frokost i grupperne. Om morgenen og eftermiddagen er vi sammen på stuen eller på legepladsen.

Børnehaven:
Børnene er inddelt i tre aldersopdelte grupper, med 7-10 børn i hver gruppe. Hver gruppe har en fast voksen tilknyttet. Grupperne hedder Arferit, som er de børn der skal i skole det kommende skoleår, Nanut, som er mellemgruppen, og Tuttut, som er de mindste børn. Om formiddagen laver vi aktiviteter i grupperne, dvs. til morgensamling, og vi spiser frokost i grupperne. Når vi går til svømning, på ture og til fødselsdag hjemme, foregår det ligeledes i grupperne.

Hvorfor:
Vi oplever en helt anden arbejdsglæde ved at arbejde på denne måde, det er nemmere at få set og hørt alle børn i løbet af en dag, når man ikke skal rette sit fokus på henholdsvis 13 og 22 børn. Børnene trives også med denne opdeling, og alle børn får  bedre mulighed for at komme til orde i f.eks. morgensamlingerne.
Vi har arbejdet med grupperne på denne måde siden sommeren 2011, og vi vil fortsætte med at udvikle den arbejdsmetode.

Årsplan :
Vi arbejder overordnet ud fra en årsplan, som vi har inddelt i fire områder :
Sep, okt. og nov: Sociale kompetencer og udeliv
Dec, jan. og feb: Krop og bevægelse
Marts, april og maj: Sprog og kultur
Juni, juli og august: Grønland og udeliv

Det er primært børnehaven der følger årsplanen, fordi der i vuggestuen er et større fokus på tryghed og at lave aktiviteter ud fra hvad børnene har brug for den pågældende dag. Derfor vil I også mærke at vores planer ofte ændres i vuggestuen.

Traditioner: Vi fejrer Halloween, St. Lucia, jul, fastelavn, påske og Grønlands nationaldag. Vi pynter op og holder kaffemik/fester med børn og forældre.

Fra vuggestue til børnehave:

Når man har plads i vuggestuen, får man automatisk plads i børnehaven når man er omkring de tre år, og der er en plads i børnehaven. Vi kigger ikke kun på børnenes alder når vi sender dem i børnehave, vi kigger i højere grad på deres modenhed og udvikling, og så skal de være renlige før de kan starte i børnehaven.

Tryghed:

Vi har et fokus på at vores børn skal føle sig trygge i Mikisoq, da tryghed giver grobund til trivsel og udvikling. I vuggestuen vil I nok lægge mærke til at vi voksne ofte bliver siddende på gulvet, da det giver ro for børnene at vide hvor vi er og at de kan komme tilbage til os hvis noget føles utrygt.

Selvhjulpenhed:

I Mikisoq har vi et stort fokus på selvhjulpenhed, da dette er med på at gøre børnene mere selvstændige (i tillæg aflaster det personalet i forhold til dårlige arbejdsstillinger). Det er også med til at give børnene tro på sig selv og de får øvet vedholdenhed (at det tager tid at lære noget).

Børnene i vuggestuen øver sig i f.eks. at tage tøj af og på, klatre op og ned fra stolen og puslebordet, stille madpakke og drikkedunk på rullebordet/ind i køleskabet og de hjælper til med at rydde op. De ældste børn øver sig også i at gå på toilet, da man skal være helt renlig når man starter i børnehaven.

I børnehaven hjælper børnene blandt andet til med at dække bord. Nogle gange er der maddag, hvor børnene kommer med i køkkenet og hjælper med at f.eks. skrælle kartofler og gulerødder.

Udvikling:

I Mikisoq lægger vi til rette for børnenes udvikling ved at møde dem, der hvor de er. Børnene udvikler sig i sit eget tempo, da de kommer med forskellige personligheder, interesser og forudsætninger. Vi prøver at møde hvert enkelt barn i dets nærmeste udviklingszone, altså der hvor barnet udvikler sig mest. Som personale er vi meget fleksible og justerer os efter hvordan børnene har det den pågældende dag.

Ture ud af huset:

I børnehaven er vi ofte afsted på tur til Illorput, svømning, bibliotek eller andre arrangementer i byen. Vi tager også på tur i naturen og til legepladser i nærheden.

Vi prøver at være ude i alt slags vejr.

En gang om året tager vi på koloni i fem dage (se video fra vores tidligere kolonier under “billeder”).

Fødselsdag:

Når der er et barn i børnehaven der har fødselsdag, kan forældrene vælge om barnet bliver fejret i børnehaven, eller om børnene i barnets gruppe kommer hjem på besøg.

I vuggestuen holder vi fødselsdag ved eftermiddagsmaden. Hvis barnets forældre gerne vil være med, er de hjertelig velkomne, men vi anbefaler at barnet kommer med hjem bagefter.

Kostpolitik

Vi er alle interesserede i, at børnene har en god dag når de er i Mikisoq. En vigtig del af dette er, at kosten er i orden, så børnene er mætte i længere tid og har et stabilt blodsukker. Det giver børn med mere overskud og dermed en bedre dag for alle.

Madpakkerne må derfor meget gerne indeholde;
– frugt og grønt (rosiner og frugtstænger ok i mindre mængder)
– groft brød, grovboller m.v.
– kød og fisk
– rester fra aftensmaden (vi varmer gerne)

Til gengæld beder vi om at følgende bliver hjemme:
– pålægschokolade, marmelade og lignende
– søde sager (kage, pandekager, slik m.v.)

Har I bagt boller eller pandekager hjemme, er det ok at have med engang i mellem, men ikke dagligt.
I Mikisoq hjælper vi børnene med at spise rugbrød før f.eks. frugtstænger m.v.